Blog

İnşaat Başlıyor

Yazan > Deneyimler 17 Mayıs 2022

Evi kim yapacak?

Evin projelendirme süreci tamamlandığında evi kim yapacak sorusunun cevabı en az tasarım süreci kadar önemli.  Bizim yapmayı tasarladığımız ev pek yapılmayan, bu anlamı ile “standart” özelliklere sahip olmayan bir yapı olacağı için seçilecek malzemenin, yapacak ustanın niteliğini belirlemek istedik. Bu nedenle de bir müteahhite teslim etmek yerine kendimiz müteahhitlik yapmak istedik.  Kendi evini yapmak isteyenlere verilen geçici müteahhitlik belgesini aldık. Yapı denetim firması ile anlaştık. Projelerimiz Belediyeden onaylandı. Arazinin sınırlarını ve evin yapılacağı yeri harita mühendisliği yerinde işaretledi. Bir tanıdığımızın referansı ile evin hafriyatını, temelini ve taşıyıcı taş duvarları yapacak ustabaşı ile anlaştık. Mimarımız ustaya işe başlamadan projeyi anlattı. Anlamadığı yer olup olmadığını sordu. Usta bize maliyet bilgisi ile birlikte hafriyat firmalarını, kaba yapı için malzeme alabileceğimiz yerleri bildirdi. Seçim yaparak anlaştık.

Mükemmel organizasyon? Sorunlar da Nereden Çıktı!

Ev projesi ile birlikte bahçe peyzaj projesi de hazırlandı. Çok eğimli bir arazide evin yeri ve eve ulaşım için gerekli yollar dışında kazı yapmamak, doğal dokuyu olabildiğince korumak istiyorduk. Bu amaçla bir iş planı yaptık. Her şey çok organize görünüyordu. Önce arazinin güney kenarında eğimli toprağı tutacak, minimum yüksekliğe sahip bir bahçe duvarının inşa edecektik. İlk sorunu orada yaşadık. Haritacının arazinin alt köşesine koyduğu işaret demiri iş makinası tarafından çıkarılmıştı. Çalışanlar bir iki metre üstteki köşe demirinden hiza aldığı için arazinin bir bölümü istenilenden çok daha içerden kazılmıştı. Sorunu fark ettiğimizde neredeyse 70 metre uzunlukta bir, bir buçuk metre içeriye gereksiz kazı yapılmıştı bile. Yeniden haritacı gelip arazinin alt köşesini işaretledi ve gereksiz kazılan yeri yeniden doldurmak zorunda kaldık.  Bu deneyim üzerine bundan sonraki bütün kazı işlerinde arazide olmaya özen gösterdik.

İkinci sorunu ustabaşının projeyi gerçekte kavramakta zorlandığını fark ettiğimizde yaşadık. Nar Evin temelinden başlayarak “standart dışı” her bir tasarımın uygulaması proje üzerinde detayları ile açıklanmış olmasına karşın soru olarak geldi. Bu durumu, mimarımızın ve mühendisimizin bütün zamanını almaya başladığımızda fark ettik. Bunun üzerine aslında yapı süreci boyunca onlardan danışmanlık almamız gerektiğini biraz acılı bir sürecin sonunda öğrendik. 

Üçüncü sorun yığma taş duvar örgüsü konusunda çıktı. Deneyimli bir taş duvar ustası ile anlaşmıştık. Taşıyıcı taş duvar yapımını biliyordu. Bu konuyu özel olarak da konuştuk. Ancak temelin bitiminde taş duvar yapılmaya başlandığında yapıyı kontrole gittik. Duvarların taşıyıcı taş duvar örgü tekniğine göre değil, betonarme kiriş ve kolona sahip ama ara duvarları taş örgüsü ya da taş kaplama olan yapım tekniğine göre inşa edildiğini gördük. Çünkü sonradan anladık ki Ustamız bize sormadan bizim duvar örgü işini alt taşerona vermişti ve kendisi de bu açıdan kontrol etmiyordu. Örülen bölümler yıkıldı. İnşaat mühendisimizin rehberliğinde ve sürekli kontrolünde yeniden yapıldı. Bu durum bize bir inşaat yılını kaybettirdi. Bu arada artan inşaat malzemesi ve ustalık bedelleri sonucu sadece zaman kaybı değil maliyet açısından da bir zarar ile karşılaştık. Bu arada sistem tarafından zorunlu kılınan yapı denetimi ve şantiye şefliği sisteminin, sizin evinizin inşasının projeye, tekniğe uygunluğunu her açıdan kontrol etmediğini sadece belirli kontrolleri yaptığını görmüş olduk. Böylece ilk yılı hafriyatın yapılması, evin temeli ve taş duvarının yapılması ile tamamladık.

Öğreniyoruz…

İkinci yıla başlarken ilk yılda gördüğümüz eksiklikleri gidermek üzere bir planlama yaptık. Geriye kalan inşaatı kendi mesleki uygulama alanlarına göre mimarımız ve inşaat mühendisimizin danışmanlığında yürüttük. Onların rehberliği, bize maliyet ve zaman avantajı sağladığı gibi uygulayıcılara doğru rehberlik, sorunların hızlı ve gerektiği gibi çözülmesini sağladı.  

Örneğin üst katın ahşap taşıyıcı sisteminin yapılması, çatının yapılması, duvar ve boya işleri, seramik işleri, doğrama işleri, elektrik işleri gibi büyük kalem işlerin hepsinde farklı yerlerden teklifler aldık. Fiyat karşılaştırması yaparak karar verdik. Ancak teklif veren kişi ve firmaların belli bir yeterliliğe niteliğe sahip olmasını da araştırıp önemsedik.  Anlaştığımız uygulayıcılar ile ayrıntılı sözleşmeler yaptık. Yazılı sözleşmeler bizi sonradan fiyat farkı, ekstra talepler gibi sık karşılaşılan durumlara karşı korudu.  Sözleşme yapmadığımız, güvene dayalı çalıştığımız kimi bölümlerde çıkan sorunların çözümü daha zor oldu.

Yorum yazabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir